woensdag 4 januari 2012

De Nederlandse pensioenmarkt zal de komende jaren flink opgeschud gaan worden door een nieuwe groep prijsvechters. Zij willen een easyJet-achtig pensioen aanbieden. Dit kan voor een werknemer - bij gelijkblijvende beleggingsrendementen - wel 20% meer pensioen opleveren

De Nederlandse pensioenmarkt gaat radicaal veranderen

De Nederlandse pensioenmarkt zal de komende jaren flink opgeschud gaan worden door een nieuwe groep prijsvechters. Zij willen met het aanbieden van een easyJet-achtig pensioen met een lage kostenstructuur veel mkb'ers verleiden en hopen met deze nieuwe zogeheten 'ppi's' een flink stuk van de pensioentaart te bemachtigen.

Voor de zowel de werkgever als de werknemer is dit interessant. De werkgever betaald minder aan kosten en de werknemer heeft uitzicht op een flink hoger pensioen. Er worden percentages genoemd van wel 20%. Op de bedragen waarover het bij een pensioen gaat, kan dat heel aanzienlijk zijn. Stel dat je in de 40 jaar een bedrag opbouwt van 300.000 euro bij je huidige pensioenfonds, dan zou dat bij een ppi wel 360.000 zijn. Bij een gelijke inleg.

De verwachting is dat de ppi een geduchte concurrent wordt voor pensioenverzekeraars die nu de markt van beschikbare premieregelingen domineren. Deze regelingen worden geassocieerd met woekerpolissen, omdat er veel kosten in rekening worden gebracht, wat een grote hap neemt uit het pensioenpotje van de werknemer.

Geen opmerkingen: